Jak pokonać stłuszczenie wątroby?
Stłuszczenie wątroby osłabia organizm, prowadzi do gromadzenia się substancji szkodliwych, pogarsza wygląd skóry, a nawet zmniejsza odporność na infekcje. Dobra wiadomość jest taka, że stłuszczenie można cofnąć. Podstawa to zdrowa dieta, która sprzyja optymalnej pracy wątroby. Dietę warto wzbogacić również suplementami, które wspierają funkcje wątroby.
Stłuszczenie – podstępny wróg
Jednym z najczęstszych schorzeń wątroby jest stłuszczenie. Stłuszczenie jest spowodowane nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu w komórkach wątrobowych (hepatocytach). Wątroba dotknięta stłuszczeniem może zawierać nawet ponad 10 razy więcej tłuszczu niż zdrowa wątroba i przestaje dobrze pełnić swoje funkcje. Odbija się to na całym organizmie, np. czujemy się przemęczeni, nie działa dobrze układ odpornościowy (jak walczyć z wirusami w czasie pandemii?), w ciele gromadzą się toksyny, występują problemy skórne (swędzenie i suchość), pojawiają się zaburzenia krzepliwości krwi i wiele innych problemów zdrowotnych.
Stłuszczenie może przebiegać całkowicie bezobjawowo i dlatego jest tak groźne. Jeżeli w odpowiednim czasie nie zaczniemy z nim walczyć, może dojść do marskości wątroby – groźnego uszkodzenia, którego nie da się już cofnąć. Natomiast walka ze stłuszczeniem podjęta w odpowiednim czasie może doprowadzić nawet do całkowitego cofnięcia się zmian.
Przyczyny stłuszczenia wątroby
Najczęstszą przyczyną stłuszczenia wątroby jest alkohol, zwłaszcza spożywany regularnie, nawet w małych ilościach. Innym ważnym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo stłuszczenia wątroby są błędy żywieniowe. Zbyt obfite, słodkie i tłuste posiłki prowadzą do nadwagi, a otyłość sprzyja stłuszczeniu wątroby. Kolejne przyczyny stłuszczenia wątroby to cukrzyca (zwłaszcza u osób nieprzestrzegających diety i cierpiących na nadwagę) oraz przewlekłe stosowanie leków, zwłaszcza w schorzeniach wymagających wieloletniego leczenia (np. łuszczyca, cukrzyca, depresja czy reumatyzm).
Jest ratunek – stłuszczenie można cofnąć!
Jeżeli w porę zdamy sobie sprawę z zagrożenia dla wątroby i zaczniemy konsekwentnie unikać błędów w odżywianiu i trybie życia, możemy doprowadzić do cofnięcia się stłuszczenia. Jak to zrobić? Specjaliści podkreślają, że najważniejsze jest ograniczenie spożycia alkoholu i regularne spożywanie zdrowych pełnowartościowych posiłków. Zdrowa dieta najlepiej sprzyja optymalnej pracy wątroby! W przypadku chorób przewlekłych warto sięgnąć po nieszkodliwe dla wątroby naturalne metody lecznicza. Spełnienie tych warunków to podstawa.
Bardzo dobre efekty daje stosowanie preparatów roślinnych, które wspierają funkcjonowanie wątroby. Wśród nich niekwestionowanym liderem jest ostropest plamisty, który znany jest w medycynie od wieków. Ostropest wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu (detoksykacja wątroby), sprzyja regeneracji hepatocytów, łagodzi stany zapalne – wylicza dietetyk Magdalena Kurzyp. Gdy stosowanie ostropestu zostanie uzupełnione o innymi zioła na wątrobę, np. mniszek lekarski i karczoch, dzięki efektowi synergii osiągniemy większą skuteczność działania. Gdy nasza wątroba wymaga ratunku, warto zatem sięgnąć po suplement LIVENORM, który zawiera połączenie wyciągów z ostropestu plamistego, mniszka lekarskiego i karczocha w idealnie dobranych proporcjach. Preparat LIVENORM jest bardzo wygodny w użyciu, gdyż w przeciwieństwie do wielu środków dostępnych na rynku wystarczy zaledwie 1 kapsułka dziennie.